Vés al contingut

Una de cada tres persones amb càncer ha tingut ansietat i depressió a causa de la pandèmia

La demanda d’ajudes econòmiques a l’AECC s’ha duplicat respecte l’any passat

Institut Biomèdic de Bellvitge

El 34,3% de les persones amb càncer ha patit ansietat i depressió durant aquest confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19, segons adverteix l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

En un nou estudi impulsat per l’entitat, el 67% dels pacients es va mostrar molt preocupat per la pandèmia, enfront del 58,9% de la població general. Entre les preocupacions més habituals dels pacients hi ha el risc d’infecció per la Covid-19, les possibles complicacions per la immunodepressió quan es troben en tractament o els problemes en la capacitat sanitària per a prestar una atenció adequada que pogués interferir amb el tractament òptim de la seva malaltia. L’AECC ha vist duplicada la demanda d’ajudes econòmiques respecte l’any passat.

En conseqüència, una de cada tres persones amb càncer ha desenvolupat ansietat i depressió a causa del confinament per diversos motius. El primer és l’empitjorament de la situació econòmica de la unitat familiar. Un 27% dels que no pateixen canvis econòmics mostren un malestar significatiu, un percentatge que s’eleva al 58,6% quan la situació econòmica ha empitjorat.

La contaminació informativa i la gestió de la informació demostra ser un altre dels principals factors relacionats amb el malestar psicològic. Entre els qui són capaços de desconnectar el 20% tenen malestar, una xifra que s’eleva al 50% entre els que no són capaços de desconnectar. El malestar és significativament més elevat entre aquells que mostren major desconfiança cap a les institucions sanitàries i polítiques públiques.

La por al contagi propi o de les persones properes i la preocupació específica pel coronavirus estan relacionats de manera moderada amb el malestar psicològic general, encara que en menor mesura que els factors exposats anteriorment. Els retards en les proves provocats per la pandèmia es relacionen en major mesura amb el malestar psicològic que els retards en els tractaments oncològics.

Per altra banda, com més jove és el pacient, major és el malestar que presenta. L’informe revela que els pacients més susceptibles a patir trastorns d’ansietat i depressió són aquells adults d’entre 18 i 24 anys, acabats de diagnosticar, en situació de desocupació o amb ingressos inferiors als 1.100 euros, i amb dificultat per a gestionar la informació en el context de la Covid-19.

L’estudi s’ha fet amb 2.000 persones amb càncer a Espanya durant el confinament, entre el 16 i el 25 d’abril del 2020. Es durà a terme una segona fase d’investigació en sis mesos per comparar els resultats obtinguts amb la presència d’estrès posttraumàtic i variables associades en les persones amb càncer, una vegada acabi el confinament. (Social.cat / AMIC)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: