Vés al contingut

A Catalunya hi ha 378.500 infants vivint en situació de pobresa

Tot i que s’ha disminuït la taxa de pobresa entre els menors de 18 anys, Save the Children avisa que encara és el grup d’edat que se’n veu més afectat

Tot i que el percentatge de nens i nenes que viuen en situació de pobresa ha disminuït un punt percentual en l’últim any a Catalunya, Save the Children alerta que encara hi ha 378.500 infants que es troben en aquesta situació, segons la darrera Enquesta de Condicions de Vida publicada per l’Idescat. L’entitat subratlla, a més, que els menors de 18 anys encara són el grup d’edat on la taxa de pobresa és més elevada, afectant un 27,5% dels infants davant del 18,4% de la població adulta. Per aquest motiu, l’ONG demana millorar eines com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i impulsar polítiques d’habitatge que siguin més efectives per garantir el futur dels nens i les nenes.

Save the Children remarca que la pobresa infantil greu s’ha cronificat i afecta ja al 15,2% dels nens i les nenes. L’entitat afegeix que és especialment preocupant l’augment de la situació de privació material severa, que afecta actualment l’11,6% dels infants. “Aquestes dades mostren que instruments de lluita contra la pobresa com la Renda Garantida de Ciutadania no són suficientment efectius per millorar significativament les condicions de vida de les famílies en situació de vulnerabilitat”, assenyala l’organització.

Per aquest motiu, l’ONG proposa reformular la RGC i crear un complement “per la criança destinat a les famílies més vulnerables, utilitzant l’estalvi generat per part de la Generalitat de Catalunya amb la introducció de l’IMV”. A més, l’entitat defensa la creació d’un complement per motiu d’habitatge destinat a famílies amb infants beneficiàries de la RGC i la creació de polítiques eficients per millorar i garantir l’accés als serveis necessaris per a la criança.

L’habitatge, pedra angular de la pobresa infantil

Save the Children destaca que un dels reptes clau a l’hora d’abordar la pobresa infantil és millorar les polítiques d’habitatge, ja que actualment un 19% dels nens i les nenes a Catalunya viuen en llars que no poden permetre’s mantenir l’habitatge a una temperatura adequada i el mateix percentatge de famílies amb infants ha de destinar més del 40% dels seus ingressos a pagar l’habitatge.

“Aquesta sobrecàrrega suposa disposar de menys pressupost per altres necessitats bàsiques de la criança com ara l’alimentació, l’educació, l’oci o la conciliació i fa que moltes famílies en situació de vulnerabilitat malvisquin en llars inadequades o en risc de desnonament”, avisa l’organització, que valora el cost de criar un fill o una filla a Catalunya en 819 euros al mes.

Les famílies monoparentals, les més afectades

L’ONG assenyala que les llars amb fills i filles menors d’edat s’enfronten a majors taxes de pobresa. El 2022, per exemple, les llars amb infants presenten una taxa de pobresa del 23,8% enfront del 15,3% que tenen les llars sense nens i nenes. “Tot això posa en relleu la necessitat de les famílies amb fills i filles de comptar amb ajudes per evitar que la criança suposi un risc de caure en la pobresa”, insisteix l’entitat.

En aquest punt, però, les famílies més afectades són les monoparentals, ja que, tot i que s’ha disminuït la seva taxa de pobresa – del 51,9% el 2021 al 39,3% el 2022 – “la seva situació continua sent especialment vulnerable”. Save the Children reitera que són les dones les que pateixen una major precarietat i pobresa laboral, un fet que “influeix en les seves taxes de pobresa, desproporcionadament elevades”. (social.cat | @socialpuntcat / AMIC)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: