El meu fill no socialitza…com puc ajudar-lo?

Existeixen diversos signes que podrien indicar que un nen té problemes de socialització. Aquí hi ha alguns exemples:
1. Evita o té dificultats per a establir amistats amb altres nens de la seva edat.
2. No mostra interès per interactuar amb altres nens i prefereix estar sol o jugar només.
3. No sap com unir-se a un grup de nens que ja estan jugant i es queda al marge.
4. Té dificultats per a compartir i cooperar amb altres nens.
5. Se sent incòmode o insegur en situacions socials noves o desconegudes.
6. No comprèn els senyals socials o té dificultats per a interpretar les emocions dels altres.
7. Té dificultats per a mantenir una conversa amb altres nens i pot semblar que no para esment o que no sap què dir.
8. Pot tenir una conducta impulsiva o agressiva quan està en situacions socials.
Si observes algun d’aquests signes en el teu fill, és important parlar amb un terapeuta o comentar-li el cas al seu pediatre. Ells poden avaluar al teu fill i proporcionar-te consells i eines per a ajudar-lo a desenvolupar les seves habilitats socials. No obstant això, aquestes són algunes de les pautes que pots seguir per ajudar el teu fill a socialitzar:
1. Fomenta el joc en grup: Assegura’t que el teu fill tingui oportunitats per a jugar amb altres nens de la seva edat. Pots organitzar una cita de joc amb amics, veïns o companys de classe.
2. Practica habilitats socials a casa: A través de jocs de rol, pots ajudar el teu fill a practicar habilitats socials bàsiques, com la conversa, el contacte visual i l’escolta activa.
3. Anima al teu fill a unir-se a activitats extracurriculars: Esports, música, teatre, clubs i organitzacions comunitàries són excel·lents llocs perquè els nens coneguin a altres nens amb interessos similars.
4. Sigues el seu model a seguir: Si vols que el teu fill sigui social, has de modelar la conducta social desitjada. Saluda als teus veïns i amics, parla amb estranys de manera amistosa, participa en activitats comunitàries i fes amics tu mateix.
5. Sigues pacient i comprensiu: No tots els nens són extravertits, i alguns poden trigar més a sentir-se còmodes socialitzant. Sigues pacient i comprensiu amb el teu fill, i anima’l a continuar practicant.
Recorda, cada nen és únic i tindrà les seves pròpies fortaleses i desafiaments socials. Amb amor, paciència i suport, pots ajudar el teu fill a desenvolupar habilitats socials i a sentir-se més còmode en situacions socials. (Eva Remolina / AMIC)