Vés al contingut

El mercat laboral en el seu moment decisiu

6509

Gener va tancar amb un augment de 57.726 afiliats respecte al mes anterior i un total de 20.298.620 empleats, segons xifres desestacionalitzades del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. Suposa un creixement interanual del 2,4%, la qual cosa es tradueix en un increment de 417.416 afiliats respecte al primer mes de 2022.

La desocupació es va incrementar al gener en 70.744 persones fins a aconseguir els 2.908.397, segons les dades del Ministeri del Treball. La desocupació ha augmentat en 2,5% respecte al mes anterior i suposa un descens del 6,9% si es compara amb gener de 2022.

Gener acostuma a venir acompanyat de males dades per a l’ocupació i les d’aquest primer mes de 2023 es troben en la forqueta del raonable en la sèrie històrica. Però també confirmen que la desacceleració en la creació d’ocupació és evident i que, amb l’afiliació en nivells màxims, es fa molt més difícil continuar avançant.

Arriben canvis

L’any 2022 va suposar un dels millors anys de creació d’ocupació vists en els últims temps. Desembre va tancar amb gairebé 20,3 milions de persones ocupades, segons les xifres d’afiliació mitjana de la Seguretat Social. Després d’una forta expansió després de la sortida de la pandèmia, el mercat de treball sembla que mostra cada vegada menor capacitat de creixement de l’ocupació.

Des d’abril de 2022, quan la variació interanual va aconseguir el seu màxim en el 5,1% de creixement, la velocitat d’incorporació d’afiliats ha anat descendint progressivament fins que al gener d’enguany la variació interanual ha estat de 2,4%. Podem, en conseqüència, deduir que el cicle de fort creixement d’ocupació que s’ha vist des que la vacunació va permetre deixar enrere la pandèmia està arribant a la fi i que el panorama serà diferent d’ara endavant.

La pregunta, lògicament, és què ens trobarem. En principi, les previsions per a Espanya de les diferents institucions nacionals i internacionals auguren que el creixement econòmic es mantindrà durant aquest any, encara que molt més moderat, i que l’ocupació continuarà avançant, però també a un ritme menor.

Unes taxes de variació interanual en l’afiliació que es mantinguessin durant tot l’any entre el 2% i el 3%, que és on se situen ara, suposarien acabar l’exercici 2023 amb mig milió més de persones treballant. Encara és aviat per a saber quin camí prendrà el mercat laboral, si arribarà a encongir-se, si es mantindrà estable o aconseguirà aquest creixement suau i sostingut que trenqui la barrera dels 21 milions de persones afiliades.

Es duplica el volum de contractacions per a persones amb discapacitat

Una bona notícia, no obstant això, per al mercat laboral és que s’ha incrementat la contractació de les persones amb discapacitat. Al llarg de 2022, es van signar 18.284 contractes indefinits, la qual cosa suposa dues vegades més que en 2021 (8.740 contractes), abans de l’aprovació de la reforma laboral.

Si ens cenyim al passat mes de gener, vam trobar 1.387 contractes indefinits de persones amb discapacitat, la qual cosa suposa un 76% més que els 790 de gener de 2022.

Encara que els contractes indefinits per a persones amb discapacitat representen una part ínfima del total d’adscripcions, és una bona notícia per a un col·lectiu l’ocupabilitat del qual és molt baixa. La reforma laboral, que ha afavorit la contractació indefinida, sembla estar tenint també un efecte positiu sobre aquests treballadors.

Els contractes indefinits per a persones amb discapacitat són aquells que es realitzen a treballadors que tenen una discapacitat reconeguda superior al 33%. Aquests contractes, molt protegits per part de l’Administració, concedeixen deduccions a les empreses que incorporen a aquests treballadors.

Aquestes ajudes suposen subvencions directes, bonificacions de les quotes empresarials de la Seguretat Social i ajudes directes per a l’adaptació de llocs de treball que poden arribar a ser de fins a 6.300 euros a l’any en els casos de contractacions de persones amb discapacitats severes (superiors al 65%). (Tecnonews | @TecnoNewsInfo / AMIC)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: