Vés al contingut

L’educació bilingüe: “Totes les etapes estudiantils del futur han d’esdevenir adeqüades”

Els alumnes amb sordesa exigeixen un compromís per tal de lluitar cap a una societat més justa i equitativa.

6227
Foto: Raquel Barandiarán / lescroniques.com

Un centenar de persones s’han concentrat, aquest dilluns, a les portes del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per tal d’exigir un model educatiu complet per a la inclusió de l’alumnat sord en el sistema educatiu públic de Catalunya. El moviment al·lega fonamental que tots els alumnes tinguin els mateixos drets, el que implicaria reforçar l’ensenyament de modalitat bilingüe; és a dir, amb un ús conjunt de la llengua de signes catalana i de la llengua oral.

Marian González i Encarna Muñoz, les representants de les associacions i Albert R. Casellas, president en funcions de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) s’han reunit amb la directora general d’educació inclusiva i llengües, Laia Asso, i la subdirectora general, Cisa López, als quals han traslladat les seves peticions. Consideren que els estudiants sords tenen dret a adquirir la llengua natural i aprendre les llengües vehiculars del país, amb garanties i professionals adequats.

Marian González, la portaveu de l’associació Volem signar i escoltar (VSiE). Portaveu de la protesta pel dret a l’educació afirma que hauria d’estar garantida per a tots els ciutadans, i s’ha convocat contra la vulneració de drets d’alumnes sords catalans. Lamenta que els departaments de Salut i d’Educació tinguin “una visió medicalitzada” de les persones sordes, des de la qual s’aposta per l’ús d’audiòfons o implants coclears per a facilitar l’aprenentatge en un model oral. “Porten molts anys, ells han sofert una vulneració dels seus drets per no tenir tots els recursos de cara a poder estudiar en igualtat de condicions amb la resta d’alumnes”. Les representants de la Generalitat s’han compromès a convocar una nova trobada a l’octubre d’aquest mateix any. (Raquel Barandiarán / lescroniques.com)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: