Vés al contingut

Cárdenas defensa la visibilització de la salut mental

6126
Raquel Barandiarán

La psicòloga Natalia Cárdenas ha subratllat la importància d’aquelles iniciatives que contribueixen a visibilitzar o conscienciar sobre els problemes de salut mental en la societat actual.

Així ho ha recalcat durant l’acte, en el qual la psicòloga ha posat l’accent en la necessitat de parlar, trencar el silenci i acabar amb l’estigma que sofreixen les persones amb problemes de salut mental i “visibilitzar l’invisible”, a “expandir” i “agitar” les consciències. Un pas fonamental en l’abordatge, entre d’altres, del suïcidi, primera causa de mort externa a Espanya, amb prop de 4.000 defuncions, només en 2020.

Com ha explicat Cárdenas, les trobades d’‘Auels’ neixen amb la vocació de convertir-se en un nou espai de diàleg i reflexió sobre la salut que transcendeixi les coordenades habituals; un espai on “agitar les nostres consciències” i en el qual es pugui aprofundir en la salut a través d’una sèrie de trobades amb creadores i creadors i persones expertes en aqueslles qüestions que s’abordin en cada trobada. S’ha parlat, a més a més, de les afeccions més problemàtiques, juntament amb els seus  tractaments i què pot fer-se per a prevenir-los; Ansietat, Depressió, Trastorn d’oposició desafiadora, Trastorn de la conducta, Trastorn de dèficit d’atenció, hiperactivitat (TDAH),Síndrome de Gilles, de la Tourette, Trastorn obsessivocompulsiu i el Trastorn de  l’estrès post-traumàtic.

Segons l’OMS, la salut mental és un estat de benestar en el qual la persona es desenvolupa correctament segons les seves capacitats i és capaç de fer front a l’estrès normal de la vida, de treballar de manera productiva i de contribuir dins la seva comunitat.


La salut mental inclou el nostre benestar emocional, psicològic i social. Afecta la forma en què pensem, sentim i actuem quan enfrontem la vida diària. També ajuda a determinar com assolim l’estrès, ens relacionem amb els altres i prenem decisions.

La salut mental i el benestar són fonamentals per a la nostra capacitat col·lectiva i individual de pensar, manifestar sentiments, interactuar amb els altres, guanyar un manteniment correcte del jo propi i gaudir de la vida. Els punts cardinals que arrelen d’una bona salut mental són; un bon estat físic, ràpida recuperació de malalties físiques, i una millora de les relacions amb les persones de l’entorn, un constant estat de benestar i una millor qualitat de vida de l’individu.

En aquest mateix sentit, ha recordat com l’OMS fa èmfasi en la cultura com a actiu per a la salut, identificant l’art com a factor positiu per a la prevenció i la promoció de la salut i un facilitador de molts processos terapèutics. (lescroniques.com)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: