Vés al contingut

Maria Carme Ferrer: “El confinament ha fet que el lector se senti amb la necessitat de donar suport a la seva llibreria de barri aquest Sant Jordi”

La presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya i llibretera Maria Carme Ferrer (Girona, 1958) posa en valor el confinament al que ha obligat el coronavirus de març a juny com a un context de trobada entre lectors i llibreries de proximitat. Seguint aquesta línia, i amb un Sant Jordi “diferent” per l’absència d’aglomeracions però amb l’essència de sempre a l’horitzó del proper 23 de juliol, Ferrer aposta perquè la festa literària catalana suposi una “oportunitat” per refermar la confiança entre lectors i petits llibreters davant l’actual crisi econòmica i cultural. “S’està tornant al comerç dels anys 60 o 70”, explica la gerent de la llibreria ‘Troa Empúries’ (Girona).

Maria Carme Ferrer: “El confinament ha fet que el lector se senti amb la necessitat de donar suport a la seva llibreria de barri aquest Sant Jordi”. (Clack – AMIC)

ENTREVISTA A: Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya

Pregunta (P). Comencem pel més immediat. Sant Jordi, degut a l’afectació del coronavirus, se celebrarà el proper 23 de juliol. Saben ja quin format tindrà?

Resposta (R). Ho hem acordat tota la Cambra del Llibre, que ens hem posat d’acord amb el Gremi de Floristes perquè creiem que Sant Jordi, encara que sigui diferent, ha de ser amb el format de sempre, tot i que amb totes les mesures de seguretat que siguin necessàries. Serà un Sant Jordi diferent perquè no podran haver-hi les aglomeracions que hi ha sempre, això sí; hi haurà signatures amb cita prèvia, però també parades al carrer. Volem que sigui una gran festa literària encara que sigui a l’estiu, perquè els nostres lectors tinguin aquesta festa després que el 23 d’abril fos molt trist: mai m’hagués imaginat que un 23 d’abril estaria a casa a les 19:00 h, era impensable.

P. Serà un programa d’activitats al llarg de la setmana.

R. Sí, pensem que és molt maco tenir parades al carrer, però també pensem que hem de fer coses pels nostres clients. Cada llibreria idea la seva iniciativa per a la setmana de Sant Jordi, ja en la ‘nova normalitat’, tot i que no és ben bé normalitat.

P. Creuen que aquest Sant Jordi diferent pot ser una oportunitat per a les llibreries de barri?
R. Crec que sí, perquè han canviat moltes coses. Amb el confinament me n’he adonat parlant amb totes les llibreries de Catalunya: s’està valorant molt la llibreria del teu barri, de la teva zona. Hi ha clients que em diuen: “Jo treballo a Barcelona, però ara ja no compro a Barcelona, compro aquí perquè hi visc al darrere”. Es senten amb la necessitat de donar suport a la seva llibreria, la del seu barri, la de proximitat. Això és molt important perquè les ciutats i pobles no es quedin sense llibreries en un moment com aquest. S’està apostant pel comerç de proximitat; s’està tornant a aquesta manera de fer dels anys 60 o 70.

P. Les sensacions al Gremi de llibreters són bones de cara a aquesta nova data?
R. No serà mai un Sant Jordi com els que hem viscut, i no crec que puguem recuperar la gran quantitat de cèntims que s’han perdut, però sí que serà una festa literària on la complicitat entre el nostre client/lector, el llibreter i l’escriptor serà la mateixa.

P. Segons la seva experiència, com ha afectat el confinament als hàbits de lectura? Nous lectors?
R. Els primers quinze dies va haver-hi més lectors en digital, però després la gent ja ens estava trucant, ens estava dient… Potser hi havia llibreries, nosaltres els primers, que no ens havíem plantejat fer venda online, però la veritat és que tothom t’escrivia. El client necessitava comprar-te llibres. Ens va sorprendre molt això i ens vam veure amb l’obligació de preparar llibres per fer arribar a casa. Llavors hi havia l’altre tipus de client que comprava un llibre esperant que, quan obrissis la llibreria, venir-lo a buscar per ajudar-te econòmicament en aquest moment tan difícil. Ens hem sentit molt acompanyats pels nostres clients en tot el confinament.

P. Quan va assumir el càrrec de presidenta del Gremi l’any 2018, es va comprometre a potenciar la comunicació. Va notar la seva rellevància al confinament?

R. Sí, però això també és gràcies a totes les llibreries, perquè les xarxes de cadascuna d’elles han funcionat molt bé. Tothom s’ha posat les piles: hi ha llibreries que sempre han fet moltes coses a les xarxes, però fins i tot les que no en feien s’han posat a treballar com boges per tenir un lloc: si no estàs a les xarxes, no estàs enlloc. També és cert que molta gent et demana els llibres per internet, però també a molta gent li agrada venir.

P. El 23 d’abril, per celebrar el Sant Jordi confinat, van sorgir iniciatives com ‘Llibreries obertes’, que va vendre 51.000 llibres a Catalunya. Com ho valoren?

R. A mi em sembla bé perquè ens ha ajudat a tots a tirar endavant. Sobre això, em va fer gràcia perquè em deia un client: “A vosaltres no sé què us he comprat, però he comprat a totes les llibreries de la ciutat”. Totes les iniciatives del confinament van ser bones.

P. Destaqui’n alguna que li hagi marcat especialment per la seva novetat o simpatia.
R. Em va fer molta gràcia allò dels llibreters a casa que recomanaven els llibres que tenien a casa. Em va semblar una iniciativa extraordinària; tu anaves recomanant llibres que tu ja fa mil anys que has llegit, però que potser el que t’estava mirant no els coneixia. El més important és que no vam perdre el contacte amb el nostre client i amic.

Vídeo: Marina Rodríguez/Clack – AMIC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: