Vés al contingut

Estimulació de l’aprenentatge dels 6 als 11 anys

El nucli familiar és el lloc ideal per a estimular l’aprenentatge adaptant-se a cada nen. És important conèixer els aspectes del desenvolupament a cada edat per a acompanyar als nostres fills i entendre els canvis que es produeixen. Hi ha molts factors que influeixen en l’aprenentatge en aquesta fase de 6 a 11 anys. Ens centrarem en els factors personals més importants.

Estimulació de l'aprenentatge dels 6 als 11 anys. (Familiaysalud.es / AMIC)
istock.com

– Desenvolupament del llenguatge. Una bona consolidació del llenguatge és necessària per a l’èxit en l’aprenentatge escolar. La manera de transmetre coneixements a l’escola és a través del llenguatge i aquest és l’eina bàsica per a la socialització. Problemes d’articulació, de riquesa de vocabulari o de comprensió i expressió dificulten l’adaptació a l’escola.

– Desenvolupament cognitiu. L’aprenentatge escolar està relacionat amb el desenvolupament de les funcions executives (FE). Aquestes són activitats mentals complexes que es posen en marxa al fer una cosa nova que no coneixem (com aprendre a l’escola). Per a això cal tenir habilitats cognitives que impliquen iniciativa, motivació, formulació de noves metes, plans d’acció i autocontrol de la conducta. Les FE també tenen relació amb funcions cognitives bàsiques, com l’atenció i la memòria. A mesura que el nen creix, el cervell va madurant i permet adquirir a poc a poc aquestes habilitats. En aquesta maduració intervenen factors genètics però també socials i culturals. Hi ha períodes en els quals la plasticitat cerebral és major. I és en aquestes quan l’estimulació té més valor. Durant l’etapa escolar tenim 2 períodes sensibles: un entre els 6 i 8 anys i un altre entre els 10 i els 12.

– Motivació. És un element bàsic per a aprendre. En ella influeix l’entorn (professors, companys o el tema a tractar) i també variables personals. Per a aprendre cal “poder” fer-ho però a més és necessari “voler” fer-ho. En aquest “voler” fer-ho intervé l’estat emocional. Una bona autoestima i la capacitat de reconèixer i regular les emocions (intel·ligència emocional) són necessàries per a tenir motivació per aprendre. (Familiaysalud.es / AMIC)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: