Vés al contingut

Les dones sordes ens reivindiquem

“Sóc de la generació Igualtat: Pels drets de les dones”.

Les Nacions Unides, van establir l’any 1975, el dia 8 de març el Dia Internacional de la Dona.

A més, la data d’enguany coincideix amb la celebració del 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing (1995), el full de ruta més progressista per a l’empoderament de les dones i les nenes a tot el món. Així doncs, la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) ha elaborat aquest manifest per reivindicar els drets i la visibilitat del col·lectiu de dones sordes a Catalunya, perquè les nenes i dones sordes pateixen una doble discriminació en tots els àmbits i aspectes de la seva vida diària. D’una banda, per ser DONES i d’una altra per ser SORDES. Aquesta doble discriminació les fa encara més vulnerables, i és un fet que la societat no es pot permetre al S. XXI. No obstant això, des de FESOCA es pretén oferir una altra visió del col·lectiu femení que forma part de la comunitat sorda enfront les institucions publiques, privades i societat en general, en les que es facin visibles les seves capacitats, el seu apoderament, la seva vàlua, la seva empenta i capacitat de superació, etc. Malgrat els avenços que s’han anat aconseguint al llarg dels anys amb les reivindicacions populars dels col·lectius de dones i a través de diferent normativa existent (article 14 de la Constitució Espanyola, el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, Llei orgànica d’Igualtat, avantprojecte de Llibertat Sexual, etc.), encara existeixen moltes mancances per arribarà assolir la igualtat de gènere i hi ha restriccions legals que impedeixen a 2.700 milions de dones accedir a les mateixes opcions laborals que els homes; menys de el 25% dels parlamentaris eren dones el 2019, una de cada tres dones segueix patint violència de gènere, etc. El sistema de patriarcat inculcat de forma inconscient des de la infantesa i constant als mitjans de comunicació, etc. tant a nens i nenes, a través de petites accions que determinen un seguit de creences associades al gènere, van que la societat actual hagi de posar tots els seus esforços en la lluitar pel feminisme i per l’eradicació de les violències masclistes. Però aquesta lluita no es cosa només de dones, sinó que s’ha de buscar la complicitat dels homes, per a que el dret fonamental a viure sense violència de gènere, que no esta plenament instaurat sinó que continua sent un dret en progressiva construcció, sigui una realitat més aviat que tard.

Pel que, des de FESOCA, REIVINDIQUEM I EXIGIM:

– La NO DISCRIMINACIÓ PER RAÓ DE SEXE O DISCAPACITAT que en el nostre cas és el motiu de la doble marginació que patim. La IGUALTAT DE DRETS, LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS pel col·lectiu de nenes i dones sordes.

– Que es garanteixi L’ACCESSIBILITAT COMUNICATIVA a través de la llengua de signes catalana, mitjançant l’adequació dels recursos dels serveis de salut (llibertat sexual, reproducció i maternitat, etc.), jurídics, educatius i formatius, entre d’altres.

– La presència de les DONES EN CÀRRECS DE RESPONSABILITAT de les juntes directives, comissions organitzadores d’activitats i dels equips humans que desenvolupen tasques de responsabilitat.

– ELIMINAR LA SOBREPROTECCIÓ, els estereotips i les conductes paternalistes i/o patriarcals envers el col·lectiu femení.

– QUE ELS NOSTRES DRETS com a ciutadanes PREVALGUIN sobre el desconeixement, la manca de voluntat o els perjudicis, vinguin d’on vinguin.

– El RECONEIXEMENT DE LES CAPACITATS LABORALS de les dones sordes i llocs de treball dignes.

 – La implicació de les institucions públiques catalanes a l’hora de defensar els nostres drets.

Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: