Vés al contingut

Parlar és a les teves mans

La llengua de signes catalana (LSC) és la llengua pròpia de les persones sordes i sordcegues signants a Catalunya. Com qualsevol altra llengua, té característiques gramaticals, morfosintàctiques i semàntiques que la singularitzen

6389

La Consellera de Cultura, Natàlia Garriga ha narrat que “Hem de respectar, valorar i difondre la llengua de signes catalana, patrimoni llingüístic i cultural del país”, el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila que ha destacat  que “Les llengües incorporen cultura i mostren els sediments de la comunitat, també l’LSC” i el  president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, Albert R. Casellas ha comptat “La llengua de signes catalana és el resultat de la evolució llingüística de la comunicació sorda”. Una manifestació més de la particular llingüística i cultura de Catalunya, volem compartir l’LSC amb totes les persones que visitin l’exposició del Museu d´Historia de Catalunya, a Barcelona.

El Cap de l’Àrea de Foment de la Llengua Occitana i de la Llengua de Signes Catalana, Xavier Moral, realitzà l’exposició “Parlar és a les teves mans”, la qual s’endinsa en la comunicació gestual de les persones sordes i sordcegues i en la seva cultura. Ofereix també un recorregut amb informació textual i gràfica, acompanyat de recursos audiovisuals i interactius, per fomentar el coneixement de la llengua de signes catalana (LSC). A més a més, ha expresat que “Genera una cultura pròpia, com els signoms (o signes de noms personals o de llocs), que mostren la capacitat de creació de signes i referents culturals usant la tradició, la imaginació i l’actualitat.

Des de fa milers d’anys que tenim referències de persones sordes que es comunicaven entre si gestualment amb les mans. Desconeixem com eren aquelles llengües, ja que s’han perdut, però sí que coneixem l’origen de moltes de les actuals, que es van forjar al voltant del segle XVIII. També la llengua de signes catalana (LSC) va fer les primeres passes a finals d’aquell segle, i ha viscut una història de més de 220 anys, amb alts i baixos, fins a arribar al seu reconeixement social i legal al segle XXI.

La mostra està formada per 8 mòduls o estructures que combinen fusta amb recursos audiovisuals, cadascun dels quals ens acosta a diferents aspectes de la vida i la cultura en LSC, com es manifesta la llengua de signes i com és practicada pels seus usuaris en diferents situacions, necessitats i contextos. (lescroniques.com)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: