Vés al contingut

Milions d’infants al món corren el risc d’haver de treballar com a conseqüència de la crisi de la Covid-19

Unicef recorda que el treball infantil ha disminuït en 94 milions des de 2000, un fet que “ara podria veure’s amenaçat”

UNICEF

Milions d’infants corren el risc d’haver de realitzar treball infantil com a conseqüència de la crisi de la Covid-19, cosa que podria propiciar un augment del treball infantil per primera vegada després de 20 anys d’avenços. Així ho mostra un nou informe de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef).

Segons l’informe Covid-19 and child labour: A time of crisis, a time to act [La COVID-19 i el treball infantil: un període de crisi, un moment per actuar], el treball infantil ha disminuït en 94 milions des de 2000, una millora que podria veure’s amenaçada. Els infants que ja treballen podrien haver de fer-ho durant més hores o en pitjors condicions. Molts d’ells podrien veure’s obligats a realitzar les pitjors formes de treball, la qual cosa causaria un dany significatiu a la seva salut i a la seva seguretat.

“Tenint en compte les greus conseqüències de la pandèmia en els ingressos de les famílies, moltes d’aquestes, en no tenir cap suport, podrien recórrer al treball infantil”, ha afirmat Guy Ryder, director general de la OIT. I ha afegit que la protecció social és “fonamental” en èpoques de crisi, perquè permet donar assistència als més vulnerables.

Tal com constaten els ens internacionals a partir de les dades de l’informe, la Covid-19 podria causar un augment de la pobresa i, per tant, un increment del treball infantil, perquè les llars utilitzen “tots els mitjans disponibles per sobreviure”. De fet, citen estudis que confirmen que un augment de només un punt percentual del nivell de pobresa comporta un augment del 0,7%, o més, del treball infantil.

“En temps de crisi, el treball infantil es converteix en un mecanisme de supervivència per a moltes famílies”, ha resumit la directora executiva d’UNICEF, Henrietta Fore. “A mesura que la pobresa augmenta, les escoles tanquen i la disponibilitat dels serveis socials disminueix, més infants es veuen empesos a treballar. Quan imaginem el món després de la Covid-19, hem d’assegurar-nos que els infants i les famílies disposen de les eines necessàries per afrontar tempestes similars en el futur. Una educació de qualitat, serveis de protecció social i millores oportunitats econòmiques poden canviar les coses”, ha detallat.

Les persones migrades, el col·lectiu més vulnerable

Segons els organismes internacionals, els grups de població vulnerable, en particular els que treballen en el sector informal i els treballadors migrants, seran els que pateixin més els efectes de la recessió econòmica, l’augment de la informalitat i l’atur, així com l’empitjorament general de la qualitat de vida, les crisis econòmiques i les deficiències dels sistemes de protecció social, entre altres conseqüències adverses de la crisi.

“Hi ha cada vegada més proves que el treball infantil està augmentant a mesura que les escoles tanquen durant la pandèmia. El tancament temporal d’escoles afecta actualment a més de mil milions d’alumnes en més de 130 països. Inclús quan es reprenen les classes, és possible que alguns pares i mares ja no puguin permetre’s enviar els seus infants a l’escola”, asseveren les ONG.

Com a resultat, més infants podrien veure’s reforçats a realitzar treballs perillosos i en condicions d’explotació. La desigualtat de gènere pot aguditzar-se ja que les nenes són particularment vulnerables a l’explotació en el sector agrícola i en el treball informal o domèstic, segons l’informe. Per això, en el document es proposen un conjunt de mesures encaminades a pal·liar el risc de que augmenti el treball infantil, entre elles, ampliar la protecció social, facilitar la concessió de crèdits a llars en situació de pobresa, promoure el treball decent per als adults, facilitar el retorn dels infants a l’escola sense costos d’escolarització, i disposar de més recursos per realitzar inspeccions laborals i fer complir la llei. (Social.cat / AMIC)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: