Dones que trenquen silencis “Mossegar la poma”, la novel·la gràfica de Raquel Riba Rossy i Leticia Dolera

Diada de Sant Jordi de 2022: la pluja irromp en una festa del llibre realment especial. L’artista Raquel Riba Rossy s’ha aliat amb la cineasta i escriptora Leticia Dolera per a adaptar al còmic el seu llibre “Mossegar la poma”, una nova versió amb la qual vol arribar a les persones que encara “no s’han introduït” al feminisme.
Raquel Barandiarán mossega una poma en Llengua de Signes Catalana com a “participant”: per a trencar el silenci de les dones sordes, més desfavorides i vulnerables que d’altres degut a la seva situació d’aïllament.
Així, a través de les pàgines del llibre, Rossy porta a la il·lustració l’obra que Dolera va publicar en 2018, i a la qual narra les seves experiències personals amb el masclisme i mostra la seva evolució en la relació amb el feminisme, moviment que també explora i del qual mostra aspectes com les seves diferents branques o el seu desenvolupament històric.
Una obra l’adaptació de la qual ha estat per a Rossy un nou “repte personal i artístic”, segons ha explicat, ja que es tracta de la primera vegada que s’enfronta a l’obra d’un altre autor. Però arrencar aquesta nova aventura amb una obra de Dolera ha estat per a ella un perquè, ja que, des-de fa temps, tenia “moltes ganes” de col·laborar amb ella.
En concret, aquesta adaptació, igual que el llibre de Dolera, se centra en mostrar el moviment del feminisme, i el repassa des de les seves diferents branques històriques (a través de les pensadores i figures que han contribuït a l’evolució i desenvolupament d’aquest moviment).
Això ha fet que la il·lustradora catalana defineixi el procés de creació com a “molt enriquidor”, ja que “és un repàs per tots aquells conceptes i personatges que han construït el feminisme tal i com el coneixem”.
Segons declara Riba Rossy, en aquesta adaptació, el dibuix torna a manifestar-se com aquesta “grandíssima eina per a ensenyar qualsevol tema”, un art que lamenta que no s’empri més en els instituts “per atreure l’atenció dels adolescents”. (lescroniques.com)